Ting du burde være obs på før du velger kredittkort: En guide til å ta informerte valg

Kredittkort kan være en nyttig måte å betale for varer og tjenester på, spesielt når du trenger å kjøpe noe som du ikke har råd til å betale for med en gang. Men før du velger et kredittkort, er det noen viktige ting du bør være klar over.

Dette er del

3

av kredittkort opplæringen

Innhold er skrevet av Richard Hamre og data er verifisert fra Finansportalen.
Les mer om hvordan vi jobber.

Rente og gebyrer

Når man velger kredittkort, er det viktig å være oppmerksom på renter og gebyrer. Her er noen av de viktigste tingene å vite om:

Tenk på dette før du velger kredittkort

Effektiv rente

Effektiv rente er den totale kostnaden ved å bruke kredittkortet, inkludert renter og gebyrer. Det er viktig å se på den effektive renten når man velger kredittkort, da den nominelle renten kun viser rentekostnadene og ikke tar hensyn til gebyrer og andre kostnader.

For eksempel kan et kredittkort ha en nominell rente på 15%, men med gebyrer og andre kostnader kan den effektive renten være mye høyere. Det er derfor viktig å se på den totale kostnaden ved å bruke kredittkortet når man sammenligner forskjellige tilbud.

Årsgebyr

Noen kredittkort har et årsgebyr, som er en fast kostnad man må betale hvert år for å ha kortet. Årsgebyret kan variere fra noen hundrelapper til flere tusen kroner, avhengig av kortet og utstederen. Det er viktig å se på årsgebyret når man velger kredittkort, da det kan påvirke den totale kostnaden ved å bruke kortet.

Hvis man bruker kredittkortet i utlandet eller handler på nettet i utenlandske nettbutikker, kan det påløpe valutapåslag. Dette er en ekstra kostnad som legges på beløpet man betaler, og kan variere fra noen få prosent til flere titalls prosent av beløpet.

Valutapåslag

Det er viktig å se på valutapåslaget når man velger kredittkort, spesielt hvis man reiser mye eller handler mye på nettet i utenlandske nettbutikker. Noen kredittkort har lavere valutapåslag enn andre, så det kan lønne seg å se etter kort som har lavere eller ingen valutapåslag.

Usikker på begreper rundt kredittkort? Da kan du sjekke ut ordlisten

Beløpsgrenser og kredittgrenser

Beløpsgrenser

Beløpsgrenser refererer til det maksimale beløpet du kan bruke på kredittkortet ditt. Dette beløpet kan variere avhengig av hvilket kredittkort du velger. Noen kredittkort har en nedre grense på 5 000 - 15 000 kroner, mens andre kan ha en høyere nedre grense.

Det er viktig å velge et kredittkort med en beløpsgrense som passer dine behov og økonomiske situasjon. Hvis du har en tendens til å bruke mye penger på kredittkort, kan det være lurt å velge et kort med en høyere beløpsgrense. Men hvis du er bekymret for å miste kontrollen over utgiftene dine, kan et kort med en lavere beløpsgrense være mer passende.

Kredittgrenser

Kredittgrenser refererer til det maksimale beløpet du kan låne fra kredittkortselskapet. Hvis du overskrider denne grensen, kan det føre til høye renter og gebyrer. Det er viktig å velge et kredittkort med en kredittgrense som passer dine behov og økonomiske situasjon.

De fleste kredittkortene har en øvre og nedre kredittgrense. Den øvre grensen kan variere fra 50 000 til 150 000 kroner, avhengig av hvilket kortselskap du velger. Det er viktig å være oppmerksom på din egen økonomiske situasjon og ikke låne mer enn du har råd til å betale tilbake.

Hvis du ønsker å øke kredittgrensen på kredittkortet ditt, kan du kontakte kortselskapet og be om en økning. Men det er viktig å huske på at en økning i kredittgrensen også kan føre til økte renter og gebyrer hvis du ikke kan betale tilbake det lånte beløpet i tide.

Kredittkort uten gebyrer ->

Fordeler og ulemper

Fordeler

Det finnes flere fordeler ved å bruke kredittkort. En av de største fordelene er at du kan utsette betalingen av varene du kjøper, noe som kan være spesielt nyttig hvis du har en uventet utgift eller om du ønsker å utsette betalingen til neste måned.

De fleste kredittkort har også et beløpsgrense, som kan være en god måte å begrense forbruket ditt på. Du kan også tjene poeng og få rabatter på kjøp du gjør med kredittkortet ditt, som kan være spesielt gunstig hvis du bruker kortet mye.

En annen fordel med kredittkort er at du kan få tilgang til ekstra fordeler som reiseforsikring, rabatter på hotell og flyreiser, og tilgang til eksklusive arrangementer og tilbud.

Ulemper

Det finnes også noen ulemper med å bruke kredittkort. En av de største ulempene er at du kan ende opp med å betale høye renter hvis du ikke betaler tilbake det du skylder innenfor rentefri periode. Det kan også være vanskelig å betale tilbake kredittkortgjeld hvis du har mange kredittkort.

En annen ulempe med kredittkort er at det kan være fristende å bruke mer penger enn du har råd til å betale tilbake. Det kan også være vanskelig å holde oversikt over alle kostnadene og gebyrene som følger med kredittkortbruk, spesielt hvis du har flere kredittkort.

Til slutt er det også viktig å være klar over at ikke alle butikker og leverandører godtar kredittkort. Det kan også være begrensninger på hvor mye du kan bruke kredittkortet ditt på, og du kan bli nektet å bruke kortet hvis du overskrider grensen.

Sikkerhet og ansvar

Sikkerhet

Det er viktig å være obs på sikkerheten når man velger kredittkort. Kredittkort kan være sårbare for svindel og misbruk, og det er derfor viktig å ta nødvendige forhåndsregler for å beskytte seg selv.

En måte å beskytte seg selv på er å velge et kredittkort med innebygd sikkerhetsteknologi, for eksempel en chip eller en PIN-kode. Dette gjør det vanskeligere for svindlere å få tak i kortinformasjonen din og bruke den til å gjøre uautoriserte kjøp.

Det er også viktig å være forsiktig når man bruker kredittkort online. Sørg for å bruke sikre nettsteder når du legger inn kortinformasjonen din, og unngå å lagre kortinformasjonen din på nettet.

Ansvar

Det er viktig å være klar over at man har et visst ansvar når man bruker kredittkort. Man må betale tilbake det man skylder, og man må betale tilbake i tide for å unngå høye renter og gebyrer.

Det kan også være lurt å sette opp en betalingsplan for å sikre at man betaler tilbake det man skylder innen fristen. Dette kan hjelpe til med å unngå forsinkelsesgebyrer og renter.

Dersom man oppdager uautoriserte kjøp på kredittkortet sitt, bør man kontakte kortselskapet umiddelbart for å få hjelp til å løse problemet.

Oppsummering

Det å velge riktig kredittkort kan være en utfordring, spesielt hvis man ikke har mye erfaring med kredittkort. Det er flere ting man bør være obs på før man bestemmer seg for hvilket kredittkort man ønsker å søke om. Her er noen av de viktigste tingene å tenke på:

Ved å ta disse tingene i betraktning, kan man finne et kredittkort som passer ens behov og som ikke koster mer enn nødvendig. Husk at det å ha et kredittkort kan være en fordel hvis det brukes riktig, men det kan også være en dyr uvane hvis man ikke passer på.

Slik velger vi kredittkort

Våre ansatte bruker en mengde kredittkort på daglig basis og er godt kjent i bransjen. Hvis noen i teamet vårt ikke vil anbefalt det til en venn eller et familiemedlem, vil vi heller ikke anbefale det på Kredittkortlisten. Våre meninger er våre egne og har ikke blitt vurdert eller godkjent av våre annonsepartnere.

Beste kredittkort fra våre partnere

Hvordan vi velger

Søk nå

Annonselenke

150 000 kr

Kredittgrense

24,4%

Eff.rente

Eksempel ved utsatt betaling: Effektiv rente 23,1 %, 15 000 kr over 1 år. Kostnad: 1 764 kr. Total: 16 764 kr.

Bank Norwegian Visa
Søk nå

Annonselenke

150 000 kr

Kredittgrense

25,16%

Eff.rente

Eksempel: Eff. Rente 26,07% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 265 totalt kr. 28 265

TF Bank Mastercard
Søk nå

Annonselenke

100 000 kr

Kredittgrense

27,19%

Eff.rente

Effektiv rente 27,19 %, 15 000 kr o/12 mnd. Kostnad 2 047 kr. Totalt 17 047 kr.

Trumf Visa
Søk nå

Annonselenke

100 000 kr

Kredittgrense

17.12%

Eff.rente

Eks: Nom.rente 19,90%, eff.rente 22,90%, lånebeløp 15 000, nedbetalt / o 12 måneder, kost: 3 436, tot: 18 436.

Santander Red Visa
Søk nå

Annonselenke

100 000 kr

Kredittgrense

20,47%

Eff.rente

Eff.rente 20,47%, 45 000, o/1 år, kostnad: 4 704, Totalt: 49 704

InstaPay

1 000 000 kr

Kredittgrense

0 dager

Betalingsutsettelse

Amex Centurion tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 0,00%. Med Amex Centurion kan du bruke opptil 1 000 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 0 dager

Amex Centurion

100 000 kr

Kredittgrense

45 dager

Betalingsutsettelse

Haugesund Sparebank MasterCard Gold tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 30,33%. Med Haugesund Sparebank MasterCard Gold kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 45 dager

Haugesund Sparebank MasterCard Gold

100 000 kr

Kredittgrense

45 dager

Betalingsutsettelse

Flekkefjord Sparebank MasterCard Gold tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 29,89%. Med Flekkefjord Sparebank MasterCard Gold kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 45 dager

Flekkefjord Sparebank MasterCard Gold

30 000 kroner

Kredittgrense

0 dager

Betalingsutsettelse

Sparebank 1 Ung Mastercard tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 23,90%. Med Sparebank 1 Ung Mastercard kan du bruke opptil 30 000 kroner som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 0 dager

Sparebank 1 Ung Mastercard

100 000 kr

Kredittgrense

50 dager

Betalingsutsettelse

Gebyrfri Visa tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 23.4%. Med Gebyrfri Visa kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 50 dager

Gebyrfri Visa

150 000 kr

Kredittgrense

45 dager

Betalingsutsettelse

Coop Mastercard tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 25,1%. Med Coop Mastercard kan du bruke opptil 150 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 45 dager

Coop Mastercard

100 000 kr

Kredittgrense

50 dager

Betalingsutsettelse

FlexiVisa tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 24,6%. Med FlexiVisa kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 50 dager

FlexiVisa

50 000 kr

Kredittgrense

45 dager

Betalingsutsettelse

365Direkte Mastercard tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 25.53%. Med 365Direkte Mastercard kan du bruke opptil 50 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 45 dager

365Direkte Mastercard

100 000 kr

Kredittgrense

50 dager

Betalingsutsettelse

Morrow Bank Mastercard tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 28,77%. Med Morrow Bank Mastercard kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 50 dager

Morrow Bank Mastercard

150 000 kr

Kredittgrense

45 dager

Betalingsutsettelse

Remember Black tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 29,06%. Med Remember Black kan du bruke opptil 150 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 45 dager

Remember Black

150 000 kr

Kredittgrense

45 dager

Betalingsutsettelse

Bank Norwegian Visa tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 24,4%. Med Bank Norwegian Visa kan du bruke opptil 150 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 45 dager

Bank Norwegian Visa

100 000 kr

Kredittgrense

50 dager

Betalingsutsettelse

Santander Red Visa tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 17.12%. Med Santander Red Visa kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 50 dager

Santander Red Visa

100 000 kr

Kredittgrense

0 dager

Betalingsutsettelse

InstaPay tilbyr et kredittkort med en effektiv rente på 20,47%. Med InstaPay kan du bruke opptil 100 000 kr som er grensen per måned, da har du også en betalingsutsettelse på 0 dager

InstaPay