Ting du burde være obs på før du velger kredittkort: En guide til å ta informerte valg

Kredittkort kan være en nyttig måte å betale for varer og tjenester på, spesielt når du trenger å kjøpe noe som du ikke har råd til å betale for med en gang. Men før du velger et kredittkort, er det noen viktige ting du bør være klar over.

Dette er del 3 av Intro
Richard hamre
Innhold er skrevet av Richard Hamre og data er verifisert fra Finansportalen.Les mer om hvordan vi jobber.
  1. Intro
  2. Vær obs på dette før du velger kredittkort

Rente og gebyrer

Når man velger kredittkort, er det viktig å være oppmerksom på renter og gebyrer. Her er noen av de viktigste tingene å vite om:

Vær obs på dette før du velger kredittkort

Effektiv rente

Effektiv rente er den totale kostnaden ved å bruke kredittkortet, inkludert renter og gebyrer. Det er viktig å se på den effektive renten når man velger kredittkort, da den nominelle renten kun viser rentekostnadene og ikke tar hensyn til gebyrer og andre kostnader.

For eksempel kan et kredittkort ha en nominell rente på 15%, men med gebyrer og andre kostnader kan den effektive renten være mye høyere. Det er derfor viktig å se på den totale kostnaden ved å bruke kredittkortet når man sammenligner forskjellige tilbud.

Årsgebyr

Noen kredittkort har et årsgebyr, som er en fast kostnad man må betale hvert år for å ha kortet. Årsgebyret kan variere fra noen hundrelapper til flere tusen kroner, avhengig av kortet og utstederen. Det er viktig å se på årsgebyret når man velger kredittkort, da det kan påvirke den totale kostnaden ved å bruke kortet.

Hvis man bruker kredittkortet i utlandet eller handler på nettet i utenlandske nettbutikker, kan det påløpe valutapåslag. Dette er en ekstra kostnad som legges på beløpet man betaler, og kan variere fra noen få prosent til flere titalls prosent av beløpet.

Se topplisten over billiga kredittkort her.

Valutapåslag

Det er viktig å se på valutapåslaget når man velger kredittkort, spesielt hvis man reiser mye eller handler mye på nettet i utenlandske nettbutikker. Noen kredittkort har lavere valutapåslag enn andre, så det kan lønne seg å se etter kort som har lavere eller ingen valutapåslag.

Usikker på begreper rundt kredittkort? Da kan du sjekke ut ordlisten

Beløpsgrenser og kredittgrenser

Beløpsgrenser

Beløpsgrenser refererer til det maksimale beløpet du kan bruke på kredittkortet ditt. Dette beløpet kan variere avhengig av hvilket kredittkort du velger. Noen kredittkort har en nedre grense på 5 000 - 15 000 kroner, mens andre kan ha en høyere nedre grense.

Det er viktig å velge et kredittkort med en beløpsgrense som passer dine behov og økonomiske situasjon. Hvis du har en tendens til å bruke mye penger på kredittkort, kan det være lurt å velge et kort med en høyere beløpsgrense. Men hvis du er bekymret for å miste kontrollen over utgiftene dine, kan et kort med en lavere beløpsgrense være mer passende.

Kredittgrenser

Kredittgrenser refererer til det maksimale beløpet du kan låne fra kredittkortselskapet. Hvis du overskrider denne grensen, kan det føre til høye renter og gebyrer. Det er viktig å velge et kredittkort med en kredittgrense som passer dine behov og økonomiske situasjon.

De fleste kredittkortene har en øvre og nedre kredittgrense. Den øvre grensen kan variere fra 50 000 til 150 000 kroner, avhengig av hvilket kortselskap du velger. Det er viktig å være oppmerksom på din egen økonomiske situasjon og ikke låne mer enn du har råd til å betale tilbake.

Hvis du ønsker å øke kredittgrensen på kredittkortet ditt, kan du kontakte kortselskapet og be om en økning. Men det er viktig å huske på at en økning i kredittgrensen også kan føre til økte renter og gebyrer hvis du ikke kan betale tilbake det lånte beløpet i tide.

Fordeler og ulemper

Fordeler

Det finnes flere fordeler ved å bruke kredittkort. En av de største fordelene er at du kan utsette betalingen av varene du kjøper, noe som kan være spesielt nyttig hvis du har en uventet utgift eller om du ønsker å utsette betalingen til neste måned.

De fleste kredittkort har også et beløpsgrense, som kan være en god måte å begrense forbruket ditt på. Du kan også tjene poeng og få rabatter på kjøp du gjør med kredittkortet ditt, som kan være spesielt gunstig hvis du bruker kortet mye.

En annen fordel med kredittkort er at du kan få tilgang til ekstra fordeler som reiseforsikring, rabatter på hotell og flyreiser, og tilgang til eksklusive arrangementer og tilbud.

Ulemper

Det finnes også noen ulemper med å bruke kredittkort. En av de største ulempene er at du kan ende opp med å betale høye renter hvis du ikke betaler tilbake det du skylder innenfor rentefri periode. Det kan også være vanskelig å betale tilbake kredittkortgjeld hvis du har mange kredittkort.

En annen ulempe med kredittkort er at det kan være fristende å bruke mer penger enn du har råd til å betale tilbake. Det kan også være vanskelig å holde oversikt over alle kostnadene og gebyrene som følger med kredittkortbruk, spesielt hvis du har flere kredittkort.

Til slutt er det også viktig å være klar over at ikke alle butikker og leverandører godtar kredittkort. Det kan også være begrensninger på hvor mye du kan bruke kredittkortet ditt på, og du kan bli nektet å bruke kortet hvis du overskrider grensen.

Sikkerhet og ansvar

Sikkerhet

Det er viktig å være obs på sikkerheten når man velger kredittkort. Kredittkort kan være sårbare for svindel og misbruk, og det er derfor viktig å ta nødvendige forhåndsregler for å beskytte seg selv.

En måte å beskytte seg selv på er å velge et kredittkort med innebygd sikkerhetsteknologi, for eksempel en chip eller en PIN-kode. Dette gjør det vanskeligere for svindlere å få tak i kortinformasjonen din og bruke den til å gjøre uautoriserte kjøp.

Det er også viktig å være forsiktig når man bruker kredittkort online. Sørg for å bruke sikre nettsteder når du legger inn kortinformasjonen din, og unngå å lagre kortinformasjonen din på nettet.

Ansvar

Det er viktig å være klar over at man har et visst ansvar når man bruker kredittkort. Man må betale tilbake det man skylder, og man må betale tilbake i tide for å unngå høye renter og gebyrer.

Det kan også være lurt å sette opp en betalingsplan for å sikre at man betaler tilbake det man skylder innen fristen. Dette kan hjelpe til med å unngå forsinkelsesgebyrer og renter.

Dersom man oppdager uautoriserte kjøp på kredittkortet sitt, bør man kontakte kortselskapet umiddelbart for å få hjelp til å løse problemet.

Oppsummering

Det å velge riktig kredittkort kan være en utfordring, spesielt hvis man ikke har mye erfaring med kredittkort. Det er flere ting man bør være obs på før man bestemmer seg for hvilket kredittkort man ønsker å søke om. Her er noen av de viktigste tingene å tenke på:

Ved å ta disse tingene i betraktning, kan man finne et kredittkort som passer ens behov og som ikke koster mer enn nødvendig. Husk at det å ha et kredittkort kan være en fordel hvis det brukes riktig, men det kan også være en dyr uvane hvis man ikke passer på.

  • Sjekk renten på kredittkortet. En høy rente kan gjøre at du betaler mye mer enn du egentlig trenger.
  • Se etter fordeler som passer dine behov. For eksempel kan du spare penger på reiseforsikring eller cashback.
  • Les gjennom vilkårene nøye. Det kan være skjulte kostnader eller begrensninger som påvirker bruken av kortet.
  • Sjekk om kredittkortet har gebyrer, og hvor mye disse gebyrene er på.
  • Sjekk om kortet har en betalingsutsettelse, og hvor lang denne utsettelsen er på.
Richard hamre

Richard Hamre

[email protected]

Richard Hamre er ansvarlig for innhold på Kredittkortlisten.no. Richard har over 20 års erfaring innen privatøkonomi og har jobbet tidligere i flere Norske banker - Du når han på mail.

Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.
Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort