Økonomi

Hva lønner det seg å kjøpe i Sverige i 2025?

Oppdatert 23. mai 2025, 12:47 av Richard Hamre

Selv om den norske kronen er svekket, fortsetter nordmenn å reise til Sverige for billigere handel. Men lønner det seg fortsatt i 2025? Ja! Handler du smart, kan du spare mye på dagligvarer, godteri, alkohol og mer. I denne artikkelen ser vi på hva som fortsatt er billigere i Sverige, og hvor mye ulike husholdninger kan spare. Vi har også med oppdaterte priseksempler fra både norske og svenske butikker.

Maren Solberg
Innhold er skrevet av Maren Solberg og data er verifisert fra Finansportalen.
Les mer om hvordan vi jobber.
Anmeldt avRichard Hamre
Hva er billiger i Sverige?

Er grensehandel fortsatt lønnsomt i 2025?

Den norske kronen har vært svak mot den svenske de siste årene, og ved utgangen av 2024 var kursen omtrent lik – 100 SEK kostet rundt 100 NOK. Det betyr at valutafordelen nordmenn tidligere nøt godt av er borte. Likevel er prisforskjellene på mange varer fortsatt så store at handelen lønner seg.

En omfattende pristest utført av Dinside i februar 2025 viste at en handlekurv med over 40 vanlige varer kostet 4 217 kroner i Norge, sammenlignet med 3 086 kroner i Sverige. Dette tilsvarer en besparelse på 1 131 kroner, eller ca. 25 %. Ifølge Dinside kan du faktisk spare enda mer om du fokuserer på varer med størst prisforskjell, i noen tilfeller opp mot 50 %.

Selv om matprisene også har økt i Sverige, er det fortsatt betydelige forskjeller. Dette gjelder særlig på varer som i Norge er hardt avgiftsbelagt, som alkohol, tobakk, godteri og kjøtt. Norske butikker har riktignok tilbud innimellom, og enkelte varer er billigere hjemme, men totalt sett er det fortsatt mye å spare på å handle i Sverige – spesielt om du planlegger godt.

Hvilke varer er fortsatt billigere i Sverige enn i Norge?

Hva lønner det seg egentlig å handle over grensen? Her er en oversikt over typiske varekategorier der svenske priser oftest slår norske, samt eksempler på prisforskjeller:

Alkohol og tobakk – her sparer nordmenn mest

De største besparelsene til ved grensehandel finner du på alkohol og tobakk. Grunnen er enkel: Norge har blant Europas høyeste avgifter på disse varene, mens Sverige har langt lavere nivåer – selv med sitt alkoholmonopol og høye snusforbruk.

Tollkvotene gir deg rett til å ta med 1 liter brennevin, 1,5 liter vin og 2 liter øl, samt 100 sigaretter eller 125 gram snus eller tobakk per voksen. Alt over dette må deklareres. Selv innenfor disse grensene er det mye penger å spare – og det er nettopp derfor så mange nordmenn prioriterer disse varene når de drar over grensa.

Klær og kosmetikk

Mange benytter Sverigeturen til å kjøpe klær, sko, kosmetikk og hudpleieprodukter billigere.

Prisforskjellene skyldes i hovedsak lavere avgifter, større konkurranse og et bredere utvalg i det svenske markedet. Flere undersøkelser viser at klær og sko ofte er 20–30 % rimeligere i Sverige, blant annet på grunn av lavere merverdiavgift og mange rimelige kleskjeder. Kosmetikk og skjønnhetsprodukter kan også være rundt 20–25 % billigere i snitt .

Samtidig er det viktig å være oppmerksom på kampanjer og rabatter i norske butikker. Det hender at tilbud hjemme i Norge kan gjøre prisforskjellen mindre gunstig, spesielt når den norske kronen er svak. Derfor lønner det seg å sammenligne priser på forhånd, og handle smar

Bensin

Per mai 2025 er det generelt billigere å fylle bensin i Sverige enn i Norge. Dette skyldes lavere avgifter og nylige skatteendringer i Sverige.

I Norge ligger bensinprisen på rundt 20,31 kroner per liter, ifølge GlobalPetrolPrices.com. I Sverige har prisen på 95-oktanig bensin falt til omtrent 15,79 kroner per liter hos kjeder som OKQ8.  Denne prisforskjellen på cirka 4,50 kroner per liter skyldes blant annet en skattesenkning på 75 øre per liter som trådte i kraft 1. januar 2025, og ytterligere reduksjoner planlagt i løpet av året. 

Det er verdt å merke seg at dieselprisen i Sverige har økt noe, blant annet på grunn av endringer i reduksjonsplikten. Likevel er bensin fortsatt betydelig billigere i Sverige sammenlignet med Norge.

For nordmenn som bor nær grensen eller planlegger bilferie gjennom Sverige, kan det derfor være lønnsomt å fylle tanken på svensk side. Men husk at valutakursen og eventuelle endringer i avgifter kan påvirke prisforskjellen over tid.

Apotekvarer

Apotekvarer er ofte betydelig billigere i Sverige enn i Norge. Dette gjelder særlig reseptfrie legemidler som paracetamol, ibuprofen og allergimedisin, samt hudpleieprodukter, nesespray, munnskyll og tannpleie. 

Prisforskjellene skyldes lavere avgifter, lavere driftskostnader og mer konkurranse i det svenske apotekmarkedet, blant annet gjennom netthandel. I tillegg slipper svenske reseptbelagte legemidler moms, noe som bidrar til lavere priser.

For nordmenn kan det derfor lønne seg å handle apotekvarer i Sverige, men husk at du må ha papirresept for reseptbelagte medisiner og at det finnes begrensninger på hvor mye du kan ta med tilbake til Norge.

Mat og dagligvarer

Mange nordmenn har i lang tid reist over grensen for å handle mat og dagligvarer i Sverige. Og ja, det er fortsatt billigere å handle mange typer matvarer der enn i Norge. Dette gjelder særlig kjøtt, meieriprodukter, ost, godteri, brus, snacks og enkelte tørrvarer. Også ferdigmat, hermetikk og noen bakevarer kan være rimeligere på den svenske siden.

Årsakene til prisforskjellene er flere. For det første har Sverige lavere matmoms og færre særavgifter enn Norge, spesielt på varer som sukker, alkohol og tobakk. I tillegg importerer Sverige mange matvarer tollfritt fra EU, mens Norge har høy toll på blant annet kjøtt og meieriprodukter. Det bidrar til at tilsvarende norske varer ofte blir dyrere.

Disse matvarene er billigere i Sverige

Vare Pris i Norge Pris i Sverige Prisforskjell

1 kg kjøttdeig

159,75

94,40

65,35

1 kg roastbiff i skiver

326,00

208,95

117,05

1 kg Jarlsberg

180,89

94,40

86,49

Coca-Cola 4x1,5 l (ink pant)

101,90

43,37

58,53

1 kg skinke i skiver

159,60

135,45

24,15

1 kg frossen kyllingfilet

164,50

89,15

75,35

1 kg smågodt

169,90

89,90

80

Beste kredittkort å betale med i Sverige

Når du handler i Sverige, kan det være lønnsomt å bruke kredittkort med lave valutapåslag og gebyrer. Dersom du betaler med "riktig" kredittkort kan du faktisk spare anda mer på harryhandelen. Betaler du med et cashback kredittkort slik som Bank Norwegian eller Morrow Bank får du cashback på alle kortkjøp, også i Sverige. Her er en oversikt over tre billige kredittkort som er populære blant nordmenn: 

Viktig informasjon
  • Bank Norwegian Visa
    Søk nåAnnonselenke
    Beste kredittkortet i 2025

    Bank Norwegian Visa

    Kredittgrense 150 000 kr
    Årsgebyr 0 kr
    Effektiv rente 24,40 %
    Renterfri periode 45 dager
    • Opp til 5% CashPoints (rabatt) på flyreiser med Norwegian og 0,5 % cashback på varekjøp i Norge og i utlandet
    • Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay og Garmin Pay
    • Ingen årsavgift og gebyrfritt kontantuttak
    Årsgebyr 0 kr
    Fakturagebyr 9 kr (0 kr e-faktura)
    Uttaksgebyr 0 kr
    Valutapåslag 1,75 %
    Ekstra kort Nei
    Mobilbetaling Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay og Garmin Pay
    • Ingen betalingsanmerkninger
    • Du må være i jobb
    • Du må være minst 18 år gammel

    Spesielt bra kredittkort for deg som reiser mye med Norwegian. Kortet funker også med Apple Pay og har en rekke forsikringer som dagligvareforsikring og reiseforsikring inkludert.

    Richard hamre

    Vurdet av Richard Hamre

    Finansrådgiver og kredittkortekspert

    Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kroner over 1 år. Kostnad: 1 849 kroner. Total: 16 849 kroner.
  • TF Bank Mastercard
    Søk nåAnnonselenke
    Rabatt og reisekredittkort - med forsikring!

    TF Bank Mastercard

    Kredittgrense 150 000 kr
    Årsgebyr 0 kr
    Effektiv rente 26,69 %
    Renterfri periode 43 dager
    • 100% gebyrfritt kredittkort, også for kontantuttak.
    • Dealpass - opptil 30% rabatt på hotell, restauranter, klær, sko og nettbutikker.
    • Apple Pay og Google Pay
    Årsgebyr 0 kr
    Fakturagebyr 0 kr
    Uttaksgebyr 0,00 %
    Valutapåslag 1,75 %
    Ekstra kort Nei
    Mobilbetaling Apple Pay og Google Pay
    • Ingen betalingsanmerkninger
    • Du må være i jobb
    • Du må være minst 18 år gammel

    Et solid kredittkort som gir deg tilgang til fordelsprogrammet Dealpass med opptil 30% rabatt hos hundrevis av forhandlere i Norge. Reiseforsikring er også inkludert. Eneste ulempen vi må nevne er at kortet mangler cashback.

    Richard hamre

    Vurdet av Richard Hamre

    Finansrådgiver og kredittkortekspert

    Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337
  • Morrow Bank Kredittkort
    Søk nåAnnonselenke
    Gebyrfritt kort å bruke

    Morrow Bank Kredittkort

    Kredittgrense 100 000 kr
    Årsgebyr 0 kr
    Effektiv rente 28,77 %
    Renterfri periode 50 dager
    • Fleksibelt kredittkort med cashback på alle kjøp helt opptil 4 %
    • Betalingsutsettelse for enkeltkjøp i 3, 6 eller 9 måneder
    • Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay og Garmin Pay
    Årsgebyr 0 kr
    Fakturagebyr 8 kr (0 kr e-faktura)
    Uttaksgebyr 0,00 %
    Valutapåslag 1,75 %
    Ekstra kort Nei
    Mobilbetaling Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay og Garmin Pay
    • Ingen betalingsanmerkninger
    • Årlig inntekt på minimum 50 000 kr er nødvendig
    • Du må være minst 20 år gammel

    Et allsidig kredittkort som har alle fordelene man er ute etter. I tillegg koster det ingenting å eie kredittkortet, men har strengere søkevilkår en andre banker.

    Richard hamre

    Vurdet av Richard Hamre

    Finansrådgiver og kredittkortekspert

    Du skal betale tilbake 12 000 kroner på 12 måneder, med en effektiv rente på 28,77 %. Kostnad for delbetaling blir 1 726 kr, som gir en total pris på 13 726 kr.

Disse varene bør du ikke handle i Sverige

Den norske kronen er svak om dagen, noe som har redusert prisfordelen ved svenskehandel. Mange varer som før var rimeligere over grensen, koster nå like mye eller mer i Sverige. 100 svenske kroner koster nå rundt 106 norske , så svenske priser må være betydelig lavere enn de norske for at du skal spare noe særlig. Nedenfor følger en oppdatert liste (2025) over dagligvarer nordmenn vanligvis ikke sparer penger på å kjøpe i Sverige:

  • Røkelaks (skivet)
  • Nugatti
  • Champignon (sopp)
  • Pinnekjøtt
  • Kavli Baconost
  • Frukt og grønt (som er importert utenfor EU-området)
  • Bleier, babyprodukter, tamponger og bind
  • Ris

Tips for en lønnsom handletur

Før du legger ut på svenskehandel, kan det lønne seg å gjøre litt forarbeid:

  • Sjekk tilbudsaviser og priser: Mange svenske butikker ved grensen (MaxiMat, EuroCash, ICA etc.) legger ut kundeaviser på nett. Gjør som erfarne «harryhandlere» og noter deg gode tilbud på varene du uansett skal kjøpe. Sammenlign gjerne med prisene hjemme via nettbutikker (Oda, REMA, KIWI m.fl.). Som nevnt kan enkelte kampanjevarer være like billige i Norge , så det er greit å vite hva du bør kjøpe hvor.
  • Planlegg kvotevarene: Prioriter de varene med størst prisforskjell som det også er kvotebegrensning på – som alkohol og tobakk. Disse gir mye igjen for innsatsen. Men pass på kvotene; tollvesenet står ofte på grensen. Hvis du vil handle mer enn kvoten, sett av penger til å fortolle det overskytende (det kan fortsatt lønne seg for enkelte varer, men regn på det).
  • Ta med panten tilbake: Husk også at du betaler pant på svenske flasker og bokser, og denne panten får du bare tilbake i Sverige. Om du ikke planlegger retur med tomgodset, blir svensk brus fort dyrere enn prisen på etiketten. Dersom du ofte handler drikkevarer med pant er det lurt å ta dette med tilbake neste gang du skal harryhandle i Sverige.
  • Husk transportkostnadene: Bor du langt unna, blir reiseutgiftene høyere (drivstoff, bom, ferge). Da bør handlelisten være lang nok til å forsvare turen. Mange gjør gjerne storhandel sjeldnere fremfor mange små turer. Vurder også å reise flere sammen og dele på utgiftene (og kanskje dele på kvoten, hvis noen ikke bruker sin).
  • Handle varer med lang holdbarhet: Kjøp gjerne ting som kan lagres eller fryses – f.eks. kjøtt (frys ned), tørrvarer, drikke på boks/flaske, vaskemidler, shampoo, tannkrem osv. Slik maksimerer du gevinsten av turen, da du ikke trenger å dra like ofte. Unngå å kjøpe mer ferskvarer enn du rekker å konsumere før det blir dårlig – sparing blir fort til tap om maten må kastes.
Maren har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, og har de siste 8 årene jobbet med forbrukerøkonomi, personlig finans og digital kommunikasjon. Før hun ble en del av teamet i Kredittkortlisten.no, jobbet hun som innholdsstrateg og økonomijournalist for flere av landets ledende finansmedier.
Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

Registrer deg i dag for å motta de seneste nyhetene, tips og anbefalinger rett til din e-post!

Ja takk, jeg ønsker å motta nyheter og tips om kredittkort, og jeg godtar at Compary AB håndterer mine personopplysninger. Ved å registrere deg for vårt nyhetsbrev, godtar du vår personvernerklæring.

Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort