Kort og betaling

Hva er best av Visa og Mastercard?

Oppdatert 1. juli 2025, 15:24 av Maren Solberg

Visa og Mastercard er i 2025 de to klart mest brukte betalingsnettverkene i verden, med aksept i nær sagt alle land. Selv om de fungerer ganske likt på overflaten, finnes det noen viktige forskjeller som kan være avgjørende for deg, slik som valutakurser, akseptgrad, gebyrer, tilleggstjenester og sikkerhetsløsninger. I denne guiden går vi gjennom det du trenger å vite for å velge det kortet som passer best for deg, enten du skal bruke det til reiser, netthandel eller i hverdagen.

Richard hamre
Innhold er skrevet av Richard Hamre og data er verifisert fra Finansportalen.
Les mer om hvordan vi jobber.
Anmeldt avMaren Solberg
Hva er best av Visa og Mastercard?

Verdens mest aksepterte betalingsnettverk

Visa og Mastercard er ikke banker, men globale betalingsnettverk som behandler korttransaksjoner mellom butikker, banker og kortinnehavere. De samarbeider med tusenvis av banker verden over, som igjen tilbyr Visa- eller Mastercard-kort til sine kunder. Korttypen (debet, kreditt, bedriftskort osv.) og fordelene som følger med, bestemmes av kortutstederen, og ikke av Visa eller Mastercard selv.

Begge nettverk aksepteres i over 200 land og er i praksis like godt egnet til betaling over hele verden enten du skal bruke det i hverdagen, på reise eller handle på nett.

Forskjellen mellom Visa og Mastercard

Når man sammenligner Visa og Mastercard, handler det ikke nødvendigvis om hvilket nettverk som er “best”, men snarere om hvilke fordeler som følger med det spesifikke kortet du velger, samt hvem som utsteder det. Det finnes likevel noen overordnede forskjeller mellom de to nettverkene som kan være nyttige å kjenne til:

Aksept og dekning

Både Visa og Mastercard har imponerende global dekning, med en global aksept et overveldende flertall av land, butikker og nettbutikker verden over. Dette gjør begge betalingsnettverkene til et trygt og praktisk valg for både reiser og netthandel.

Mastercard

Ifølge Mastercard selv, er deres betalingsnettverk tilgjengelig i mer enn 210 land og territorier. Dette inkluderer samarbeid med millioner av brukersteder, alt fra fysiske butikker og restauranter til nettforhandlere og minibanker. På sine egne nettsider fremhever Mastercard at deres teknologi og betalingsløsninger forbinder mennesker, bedrifter og økonomier i mer enn 210 land og territorier over hele verden.

Visa

Visa oppgir på sin offisielle side at de opererer i over 200 land og territorier. Nettverket deres støtter millioner av transaksjoner hver eneste dag, og brukes av mer enn 14 000 finansinstitusjoner globalt. Visa legger vekt på at de bygger infrastruktur som muliggjør trygg og rask betaling, uansett hvor i verden man befinner seg.

Selv om Mastercard teknisk sett dekker litt flere land enn Visa, vil de aller fleste brukere ikke legge merke til dette i praksis. Begge nettverk aksepteres i over 99 % av butikker og nettbutikker som tar imot internasjonale kort, og det er sjelden du vil oppleve at det ene kortet fungerer der det andre ikke gjør det. Derfor spiller det i praksis liten rolle hvilket nettverk du velger med tanke på aksept og dekning i inn- og utland. Valg av kort bør snarere velges basert på hvilke fordeler og gebyrer som følger med det spesifikke kortet du får fra banken eller kortutstederen.

Transaksjonsvolum og markedsandel

Når det gjelder antall kort i sirkulasjon og og total transaksjonsverdi har Visa et forsprang. I 2022 holdt Visa 57,5  % av alle aktive kort globalt, mot Mastercard på rundt 37,5 %. Dette gjør Visa til verdens største betalingsnettverk målt i antall transaksjoner og total verdi, men denne forskjellen har liten innvirkning på deg som forbruker.

Sikkerhet og tilleggstjenester

Begge betalingsnettverk tilbyr sterke sikkerhetsløsninger som beskytter deg mot svindel og uautoriserte kjøp. Visa benytter blant annet “Visa Advanced Authorization”, som overvåker transaksjoner i sanntid for å oppdage mistenkelig aktivitet. Mastercard tilbyr tilsvarende teknologi, og har i tillegg “ID Theft Protection” i utvalgte markeder, som hjelper deg hvis du blir utsatt for identitetstyveri.

Har Mastercard bedre vekslingskurs enn Visa?

Ja, en ny studie fra ThinMargin viser at Mastercard i gjennomsnitt gir 0,1–0,7 % bedre valutakurs enn Visa i de fleste tilfeller. Ifølge analysen var Mastercard det billigste alternativet i omtrent 70 % av valutatransaksjonene som ble testet.

I praksis betyr dette at du potensielt kan spare noen få øre per hundrelapp du bruker Mastercard i utlandet eller handler i utenlandsk valuta. Fokuser heller på å velge et kredittkort med lavt valutapåslag dersom du ønsker å spare merkbare summer over tid når du er på reiser eller handler fra utenlandske nettbutikker.

Det beste kortet for deg – Visa eller Mastercard?

Valget mellom Visa og Mastercard handler i liten grad om hvilket nettverk som er «best». I stedet bør du se på hvilke kortvilkår som passer best for deg. I stedet for å fokusere på om kortet tilhører Visa eller Mastercard, bør du legge vekt på egneskaper som gebyrer, valutapåslag, fordelsprogrammer og hvilke tilleggstjenester som følger med. Her går vi gjennom viktige faktorer du bør vurdere før du bestemmer deg:

Valutapåslag og gebyrer ved utenlandsbruk

Norske banker legger på et valutapåslag ved bruk i utlandet, typisk mellom 1,75–2,50 %. Dette påslaget er langt viktigere enn hvilken kurs selve nettverket opererer med. Ved bruk i utlandet bør du derfor velge et kort som har:

Rabatter, cashback og bonus

Det er ikke Visa eller Mastercard som bestemmer hvilke fordeler du får med kortet ditt. Dette styres av kortutstederen. Derfor kan to Visa-kort ha vidt forskjellige fordeler. Noen av de mest aktuelle fordelene å se etter er:

  • Cashback kredittkort gir deg penger tilbake på dine kortkjøp i form av cashback.
  • Bonus på kredittkort betyr at du får poeng når du bruker kortet, som senere kan brukes til rabatter, reiser eller varer.
  • Rabattkort tilhører et rabattprogram som gir deg gode tilbud hos utvalgte forhandlere.
Årsavgift og rentevilkår

Enkelte kort med eksklusive fordeler har ofte en årlig kostnad som kan spise opp verdien av fordelene hvis du ikke bruker kortet aktivt nok. Heldigvis finnes det mange kredittkort uten årsavgift som tilbyr gode kredittkortfordeler. Samtidig varierer renten kraftig mellom ulike kredittkort. Noen ligger på over 20 % effektiv rente, noe som kan gjøre ubetalt kreditt svært dyr. Dersom du vet at du skal ha utestående saldo, bør du velge et kredittkort med lav rente.

Forsikringer og sikkerhet

Sikkerhetsmessig har både Visa og Mastercard solide løsninger som beskytter mot svindel og uautoriserte transaksjoner, men enkelte kort tilbyr også ekstra forsikringer og sikkerhet. Mange kredittkort inkluderer reiseforsikring, avbestillingsbeskyttelse, kjøpsforsikring eller egenandelsforsikring for leiebil, men vilkårene varierer mye fra kort til kort.

    Beste Visa: Bank Norwegian

    Spesielt gunstig kredittkort for deg som flyr mye med Norwegian Air. Kortet fungerer med en rekke kontantløse betalingsløsninger, som Apple Pay og Samsung Pay, og inkluderer både reise- og avbestillingsforsikring som ekstradekning.

    • Opptil 5 % CashPoints (flybonus) på flybilletter med Norwegian Air og 0,5 % cashback på varekjøp i Norge og i utlandet
    • Støtter Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay og Garmin Pay
    • Ingen årsavgift
    • Gebyrfrie kontantuttak i minibank
    Bank Norwegian Visa
    Beste kredittkortet i 2025
    Annonselenke Søk nå Info
    Effektiv rente 24,4 %, 15 000 kroner over 1 år. Kostnad: 1 849 kroner. Total: 16 849 kroner.

    Beste Mastercard: TF Bank Mastercard

    TF Bank Mastercard er et kredittkort som passer de fleste. I tillegg til at kortet er helt gebyrfritt, får du også tilgang til rabatter og reiseforsikring.

    • Uten års- og uttaksgebyr.
    • Opptil 30% rabatt på hotell, restauranter, klær, sko og nettbutikker.
    • Apple Pay og Google Pay
    TF Bank Mastercard
    Rabatt og reisekredittkort - med forsikring!
    Annonselenke Søk nå Info
    Eff. Rente 26,69% kr 25.000/12 mnd, kost. 3 337 totalt kr. 28 337
Richard Hamre er ansvarlig for innhold på Kredittkortlisten.no. Richard har over 20 års erfaring innen privatøkonomi.
Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

Registrer deg i dag for å motta de seneste nyhetene, tips og anbefalinger rett til din e-post!

Ja takk, jeg ønsker å motta nyheter og tips om kredittkort, og jeg godtar at Compary AB håndterer mine personopplysninger. Ved å registrere deg for vårt nyhetsbrev, godtar du vår personvernerklæring.

Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort