Vanskelig å få kredittkort? Følg disse 6 tipsene

Synes du det er vanskelig å få kredittkort? Vi har samlet våre beste tips for å gjøre prosessen enklere, og samtidig ser vi nærmere på hva som kan gjøre at du ikke får innvilget kortsøknaden din.

Richard hamre
Innhold er skrevet av Richard Hamre og data er verifisert fra Finansportalen.Les mer om hvordan vi jobber.

Nordmenn har til sammen 6,3 millioner kredittkort liggende i landets lommebøker, ifølge E24. Mange bruker kortet til å få bonusopptjening, gratis reiseforsikring, samt cashback hver gang de handler drivstoff eller dagligvarer. Kredittkortet er både praktisk og økonomisk lurt for mange.

Likevel finnes det de som får avslag gang etter gang når de søker om kredittkort. Men fortvil ikke! Det er mye du kan gjøre for å øke sjansen for et "ja" på søknaden din. Her har vi samlet seks nyttige tips som kan øke sjansene dine for å få innvilget et kredittkort.

null

Hvorfor kan det være vanskelig å få kredittkort?

Det er vanligvis ikke vanskelig å få kredittkort dersom man har inntekt og ikke har betalingsanmerkninger eller har oversteget fem ganger årlig inntekt i gjeld.

Men det kan være vanskelig å få kredittkort dersom man har lav kredittscore, ustabil inntekt eller pågående inkassosaker og betalingsanmerkninger.

For å få kredittkort må du vanligvis ha en årlig inntekt på over 50 000 kroner (selv om mange banker krever mer enn dette), du må være norsk statsborger eller ha bodd i Norge i flere år med fast bostedsadresse.

Du skal være fylt 18 år, og må gå gjennom en kredittsjekk. Sistnevnte er punktet hvor de fleste søkere strander, og som kan gjøre det vanskelig å få kredittkort.

Kredittsjekken undersøker hvor mye gjeld du har, inntekt, om du har noen betalingsanmerkninger og gir deg en total kredittscore basert på dette. Kortutsteder bruker denne scoren for å avgjøre risikoen ved deg som kunde.

6 tips dersom det er vanskelig å få kredittkort

  1. Sørg for at søknaden din er korrekt utfylt: Dersom du oppgir feil opplysninger om inntekter eller gjeld i søknaden, kommer dette raskt frem under en kredittsjekk. Feil opplysninger kan gjøre det vanskelig å få kredittkort, så vær nøyaktig og grundig når du fyller ut detaljene.
  2. Kvitt deg med annen smågjeld: Enten du har andre kredittkort, mikrolån eller forbrukslån som belaster privatøkonomien, kan det være lurt å kvitte seg med disse. For mye gjeld reduserer sjansene for et ja, og smågjeld kan skade din kredittscore. Husk også at bankene ser på eksisterende kort som gjeld, selv om du har betalt ned kortet. Mange kort ser derfor ikke bra ut på din kredittscore.
  3. Kvitt deg med inkassosaker: Om du har pågående inkassosaker har du det vi kaller betalingsanmerkning. Betalingsanmerkninger er røde flagg for de fleste banker og vil nesten alltid føre til avslag på kredittkortsøknaden.
  4. Øk inntekten din: Høyere inntekt gir lavere risiko for banken, og det kan derfor være lurt å prøve å øke inntekten din hvis du har muligheten til det. Ta en ekstra jobb, få en økning i stillingen du har, eller vurder å skifte jobb til en bedre betalt stilling.
  5. Søk om et kredittkort med lav kredittramme: I stedet for å søke om kredittkort med høy kredittramme, kan du starte med å søke om kort med lavere ramme. Som 19-åring ble jeg kun innvilget en kredittramme på 15 000 kroner, noe som viste seg å være mer enn nok til å dra nytte av kortfordelene, som cashback.
  6. Søk flere steder: Ikke gi opp om du får avslag første gang du søker. Det finnes mange ulike kortutstedere, og de har alle ulike krav og vurderinger for hvem de gir kort til. Forskjellige banker kan gi forskjellige svar på samme søknad, så det kan være lurt å prøve flere steder.

Hva om jeg fremdeles ikke får kredittkort?

Hvis du fortsatt får avslag på søknaden din om et kredittkort, er det beste alternativet for øyeblikket et vanlig debetkort knyttet til bankkontoen din. Med et debetkort kan du fortsatt handle på nett og trekke kortet i butikken. Et debetkort bruker pengene du allerede har på kontoen din, og har vanligvis ikke de samme fordelene som et kredittkort, slik som gratis reiseforsikring, rabatter i bestemte butikker eller opptjening av cashback.

Her finnes det likevel en mulighet det snakkes for lite om: Såkalte Fintech-banker, som Revolut og N26. Disse bankene eksisterer kun gjennom apper, men tilbyr også debetkort med en rekke fordeler. Ulempen er at disse kommer med en månedlig kostnad og et utenlandsk kontonummer.

Med Revolut sin såkalte Metal-plan får du for eksempel et debetkort, gebyrfri valutaveksling, gebyrfrie uttak i inntil 120 land, helseforsikring og reiseforsikring, rabatt på flyplasslounge og inntjening av Cashback. I tillegg får du et lekkert metallkort, sånn for de som liker å vise seg frem litt. N26 er en annen slik bank, og tilbyr omtrent samme produkt som Revolut, i tillegg til leiebilforsikring og mobilforsikring. 

Begge banker har også kampanjer og tilbud med økt inntjening av cashback eller rabatter hos utvalgte butikker, gjennom deres respektive apper.

Her får du altså mange av fordelene du får med et kredittkort, uten kreditten. Ulempen er prisen. Revolut tar 1300,- kroner i året for sin Metal-plan, mens N26 koster 2040,- kroner.

Oppsummering

Det kan være vanskelig å få kredittkort, spesielt hvis du har lav kredittscore, ustabil inntekt, eller pågående inkassosaker. Men ved å følge de seks tipsene vi har delt her – korrekt utfylling av søknaden, kvitte seg med smågjeld og inkassosaker, øke inntekten, søke om kort med lav kredittramme, og søke flere steder – kan du øke sjansene dine for å få innvilget et kredittkort. Men husk, selv om du ikke får kredittkort, finnes det fortsatt flere alternativer du kan vurdere.

Det viktigste du bør tenke på før du søker om kredittkort, er at du faktisk kan betjene gjelden på en god måte. Gjør du ikke det kan kreditten raskt bli dyr, skade kredittverdigheten din og føre til økonomiske problemer.

Richard hamre

Richard Hamre

[email protected]

Richard Hamre er ansvarlig for innhold på Kredittkortlisten.no. Richard har over 20 års erfaring innen privatøkonomi og har jobbet tidligere i flere Norske banker - Du når han på mail.

Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.
Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort