Økonomi

Hvor mye kreditt kan jeg få?

Oppdatert 18. juli 2025, 07:13 av Richard Hamre

Hvor mye kreditt du kan få tildelt på et kredittkort, varierer fra person til person, og fra bank til bank. Det finnes ingen fast sum som gjelder for alle, siden kredittgrensen bestemmes ut fra individuelle forhold som inntekt, økonomisk historikk og betalingsvilje. I denne artikkelen forklarer vi hva som påvirker hvor mye kreditt du kan få, hva som er vanlig, og hvordan du kan øke kredittrammen din over tid.

Maren Solberg
Innhold er skrevet av Maren Solberg og data er verifisert fra Finansportalen.
Les mer om hvordan vi jobber.
Anmeldt avRichard Hamre
Hvor mye kreditt kan jeg få? | Slik vurderer banken kredittgrensen din

Hvor høy kreditt kan jeg få?

De fleste kredittkort i Norge tilbyr en maksimal kredittramme et sted mellom 10 000 og 150 000 kroner, men hvor mye du faktisk får innvilget avhenger av din økonomiske situasjon. Mange starter med en lavere grense, for eksempel 10 000 eller 30 000 kroner, og kan senere søke om økt kredittgrense.

Les mer: Høy eller lav kredittramme?

Hva påvirker hvor mye kreditt jeg får?

Når du søker om kredittkort, lån eller finansiering, gjør banken en kredittsjekk av deg. Da henter de opplysninger om din økonomi fra et kredittopplysningsbyrå, som for eksempel Bisnode eller Experian, for å gjøre en helhetsvurdering før de låner deg penger.

I denne prosessen beregnes det også en kredittscore. Dette er et tall som oppsummerer hvor kreditverdig du er. Jo høyere kredittscore, desto større er sannsynligheten for at du får innvilget kreditt, og ofte med bedre vilkår.

Kredittscoren brukes altså til å vurdere hvor sannsynlig det er at du vil betale tilbake det du skylder, og påvirker både om du får kreditt og hvor høy kredittgrense du kan få. Den påvirkes av en rekke faktorer som:

  • Inntekt og ansettelsesforhold: Jo høyere fast inntekt du har, desto større sjansen har du for å få høy kredittgrense. Banker og kredittkortselskaper ønsker å se at du har økonomisk evne til å tilbakebetale det du låner. Har du høy inntekt, øker sannsynligheten for at du får innvilget et kredittkort med en høyere kredittgrense.
  • Samlet gjeld: Når banken vurderer hvor mye kreditt du kan få, ser de på hvor mye gjeld du allerede har. Dette gjelder ikke bare kredittkortgjeld, men også boliglån, studielån og eventuelle forbrukslån. Har du høy samlet gjeld, vil det redusere sjansen for å få innvilget ny kreditt eller en høy kredittgrense.
  • Tidligere betalingshistorikk: Hvordan du har håndtert tidligere kredittkort, lån og regninger sier mye om hvor god du er til å betale tilbake det du skylder. Har du en stabil og ryddig betalingshistorikk, hvor du har betalt regningene i tide og unngått purringer, vil det telle positivt i en kredittvurdering.
  • Betalingsanmerkninger: Hvis du har betalingsanmerkninger, vil det være svært vanskelig å få innvilget et kredittkort. Søknaden blir som regel avslått automatisk. En betalingsanmerkning er et tydelig tegn på tidligere betalingsproblemer, for eksempel ubetalte regninger som har gått til inkasso og deretter videre til rettslig inndrivelse. Har du betalingsanmerkninger, bør du først sørge for å gjøre opp gjelden og få anmerkningene slettet før du søker om kredittkort eller høyere kredittgrense.
  • Alder: Alderen din kan spille en større rolle enn du kanskje tror når du søker om kredittkort. Selv om du oppfyller alderskravet og har fast inntekt, vil du som ung ofte få en lavere kredittgrense. Grunnen til dette er risikovurdering. Med økende alder, stabil inntekt og gode betalingsvaner, blir det lettere å få høyere kredittgrense.

Bankene har ulike vurderingskriterier

Selv om én bank avslår søknaden din eller tilbyr en lav kredittgrense, betyr det ikke at du vil få samme svar hos en annen. Ulike banker og kredittkortselskaper har egne vurderingsrutiner og legger vekt på forskjellige faktorer i kredittvurderingen.

Noen fokuserer mer på inntekt, mens andre legger større vekt på betalingshistorikk, alder eller eksisterende gjeld. Dette betyr at du kan få avslag eller lav grense hos én tilbyder, men fortsatt bli godkjent med høyere kreditt hos en annen. Derfor lønner det seg å undersøke flere alternativer før du gir opp. Vurderingsgrunnlaget varierer mer enn mange tror.

Kan jeg øke kredittgrensen senere?

Ja, mange banker lar deg søke om økt kredittgrense etter at du har hatt kortet en stund. Du må da som regel dokumentere at du har betalt regningene i tide og fortsatt har god økonomi. Noen banker har egne skjemaer for kredittgrenseøkning, mens andre gjør det gjennom kundeservice eller nettbanken.

Les mer: Slik kan du øke kredittgrensen

Hva er vanlig kredittgrense i Norge?

Ifølge forbrukerundersøkelser og banker er de vanligste kredittgrensene på kredittkort i Norge:

  • 10 000–25 000 kr for førstegangssøkere eller lav inntekt
  • 30 000–75 000 kr for personer med stabil økonomi
  • 100 000–150 000 kr for personer med høy inntekt og god kredittscore

Spørsmål og svar

Hva er en kredittgrense?

Kredittgrensen er det maksimale beløpet du kan bruke med kredittkortet. Den fastsettes av banken ut fra en kredittvurdering av inntekt, gjeld og økonomisk historikk. I Norge ligger grensen vanligvis mellom 10 000 og 150 000 kroner.

Hva påvirker hvor mye kreditt jeg får?

Faktorer som påvirker kredittgrensen inkluderer inntekt, samlet gjeld, betalingshistorikk, alder, og kredittscore. Har du god økonomi og historikk, får du ofte høyere kredittgrense.

Maren har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon, og har de siste 8 årene jobbet med forbrukerøkonomi, personlig finans og digital kommunikasjon. Før hun ble en del av teamet i Kredittkortlisten.no, jobbet hun som innholdsstrateg og økonomijournalist for flere av landets ledende finansmedier.
Greit og vite
Finansportalen logo
Alt av informasjon skal være oppdatert i sanntid på 'Kredittkortlisten.no' siden vi henter data fra Finansportalen. Dersom du finner en feil eller har spørsmål om tjenesten kan du ta direkte kontakt med Richard Hamre som er vår fagansvarlig.

Registrer deg for vårt nyhetsbrev

Registrer deg i dag for å motta de seneste nyhetene, tips og anbefalinger rett til din e-post!

Ja takk, jeg ønsker å motta nyheter og tips om kredittkort, og jeg godtar at Compary AB håndterer mine personopplysninger. Ved å registrere deg for vårt nyhetsbrev, godtar du vår personvernerklæring.

Kredittkortlisten.no logo

Rask, enkel og gratis sammenligning av kredittkort